Zatvori x
Naslovnica
Priča o projektu
Prikupljanje sredstava
Donirali smo
Pogodnosti kartice
Pristupnica

ČINIM DOBRO SVAKI DAN

Visa kartica sa srcem

Ukupno prikupljena sredstva

27.983.812,52 kn

Prema stanju od 30.4.2022.
Pogledajte dosadašnje donacije

O projektu - "Činim dobro svaki dan"

Projekt praćenja djece s neurorizicima pokrenulo je Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske 2007. godine. Cilj projekta je organizirati praćenje djece s neurorizicima u cijeloj Hrvatskoj, ranu dijagnostičku obradu te što ranije uključivanje djece u habilitaciju.

U ovaj projekt uključuje se i PBZ Card te već sredinom 2008. godine predstavlja American Express karticu sa srcem, posebno kreiranu karticu, koja uz svoju temeljnu funkciju standardne American Express kartice za potrošnju ima i humanitarni karakter, kako bi se pomoglo projektima od iznimnog značaja za daljnji rast i razvoj zajednice.

Tako je započeo projekt PBZ Grupe "Činim dobro svaki dan" putem kojeg se danas prikupljaju sredstva za dva projekta.

 • Projekt "Praćenje djece s neurorizicima" Ministarstva zdravstva RH

 • Projekt "Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi" Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike RH.

U skladu s odlukom tvrtke American Express o napuštanju licencnog modela poslovanja u zemljama EU, PBZ Card od srpnja 2019. godine počinje izdavati Visa karticu sa srcem, koja zamjenjuje American Express karticu sa srcem, te putem nje nastavlja prikupljati sredstva za projekt "Činim dobro svaki dan".

Iznos ukupno prikupljenih sredstava za projekt "Činim dobro svaki dan" se svakodnevno mijenja i raste budući da za svaku transakciju napravljenu Visa karticom sa srcem PBZ Grupa donira po jednu kunu za projekt. S rastom prikupljenih sredstava raste i broj donacija upućenih domovima socijalne skrbi i pedijatrijskim odjelima bolnica diljem Hrvatske za kupnju potrebne opreme.

Projekt "Praćenje djece s neurorizicima"

Neurorizična djeca čine oko deset posto novorođenačke populacije. Uzroci neurorizika mogu biti različiti, a najčešće su vezani uz prerani ili otežani porod kao i razne poteškoće koje djeca mogu imati neposredno poslije poroda. Zbog toga je potrebno rano, već u rodilištu, prepoznati neurorizičnu djecu, a na temelju rizičnih čimbenika i UZ mozga izdvojiti visoko i nisko neurorizičnu djecu.

Oko 3% neurorizične djece čine visokoneurorizična djeca. Kod takve djece postoji opasnost od razvoja cerebralne paralize, mentalne retardacije, poremećaja u govoru, motorici, koncentraciji i učenju.

Rano otkrivanje poteškoća i uključenje u habilitaciju mogu čak i spriječiti razvoj bolesti ili barem postići najveći mogući potencijal kod oboljelog djeteta.

Kako liječnici otkrivaju neurorizično dijete?

Neurorizičnu djecu u rodilištu izdvaja neonatolog koji ispunjava formular s neurorizičnim čimbenicima i šalje ga u Specijalnu bolnicu za zaštitu djece s neurorazvojnim i motoričkim smetnjama Goljak, u Zagrebu elektronskom poštom.

Roditelj, uz informaciju o neurorizičnim čimbenicima i potrebu da se dijete uključi u program intenzivnog praćenja, dobiva odmah i termin kad se treba javiti na pregled na Goljak. Kod niskoneurorizične djece prate se razvoj i UZ mozga.

10%
novorođenčadi su neurorizična djeca

Visokoneurorizična djeca uključuju se u program dijagnostičke obrade: neuropedijatrijski pregled, fizijatrijski pregled, UZ mozga, snimanje spontanih pokreta, EEG poligrafiju, vidne i slušne evocirane potencijale, pojačano se prati njihov razvoj i rano se uključuju u habilitaciju. Svi nalazi dobiveni navedenom dijagnostičkom obradom vežu se uz podatke o čimbenicima rizika koje je za to dijete poslao neonatolog.

Ovim pristupom roditelj dobiva točne informacije o stanju djeteta, o potrebnim dijagnostičkim pretragama uz dogovorene termine, a dijete se prema potrebi odmah uključuje u habilitaciju. Evidentiranjem svih pretraga dobiva se mogućnost uvida u njihove rezultate u svakom trenutku te se stvara baza o neurorizičnoj djeci.

Projekt "Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi"

Svrha ovog projekta je poboljšanje uvjeta življenja djece u domovima socijalne skrbi.

Posebna važnost u sustavu socijalne skrbi pridaje se djeci iz socijalno ugroženih obitelji, djeci bez roditeljske skrbi ili bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeci s problemima u ponašanju kao i djeci s teškoćama u razvoju. PBZ Grupa ovom projektu pomaže donirajući prikupljena sredstva za kupnju opreme za domove za djecu, kao što je:

 • informatička oprema
 • vozila za prijevoz djece
 • oprema za stambene zajednice
 • obnova i uređenje dječjih igrališta i sportskih dvorana
 • uređenje senzornih soba za terapiju djece s teškoćama u razvoju
 • oprema rehabilitacijskih kabineta
 • edukacijsko-rehabilitacijska (didaktička) oprema
 • uređenje školskih radionica
 • uređenje okoliša i unutarnjih prostora domova
 • oprema za prostore druženje roditelja i djece
 • oprema za poludnevne i dnevne boravke
 • oprema za savjetovališta
 • oprema za kreativne radionice…

Domovi socijalne skrbi

Osnivač domova socijalne skrbi je Republika Hrvatska. Ovi domovi pružaju različite institucijske i izvaninstitucijske socijalne usluge, kao što su usluge savjetovanja i pomaganja pojedincu i obitelji, psihosocijalna podrška, rana intervencija, pomoć pri uključivanju u programe odgoja i redovitog obrazovanja, boravka, smještaja te organiziranog stanovanja.

Pružanjem navedenih usluga, nastoji se svim korisnicima, a posebice djeci, omogućiti kvalitetan život te razvoj njihovih sposobnosti i potencijala. Domovi socijalne skrbi brinu se o djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi, djeci s teškoćama u razvoju i djeci s poremećajima u ponašanju.

5606
djece - korisnika usluga domova socijalne skrbi

U domovima za djecu bez roditeljske skrbi ili odgovarajuće roditeljske skrbi (13 domova) na smještaju se nalazi 466 korisnika, dok ostale (izvaninstitucijske) usluge domova koristi 922 djece. U domovima za djecu i mladež s problemima u ponašanju (10 domova) na smještaju se nalazi 226 korisnika, a ostale (izvaninstitucijske) usluge domova koristi 910 djece. U domovima za djecu s teškoćama u razvoju (20 domova), nalazi se 294 djece na smještaju, dok ostale (izvaninstitucijske) usluge domova koristi 2808 djece.

Ukupan broj djece na smještaju je 966, a djece korisnika ostalih usluga je 4640.

Donirajte odmah

Želite li omogućiti bolje sutra djeci koja rastu uz nas? Ne čekajte - donirajte odmah!

Svima koji žele sudjelovati u projektu "Činim dobro svaki dan", a nemaju Visa karticu sa srcem, omogućeno je online doniranje. Stoga, koristite li bilo koju Visa, Mastercard ili Maestro karticu, bez obzira na banku izdavatelja, donirajte online te nam pomozite da i dalje gradimo bolji i zdraviji svijet! Hvala vam!

* Sva polja su obvezna!

Provjera podataka

Molimo Vas provjerite ispravnost upisanih podataka prije nastavka.

Projekt

Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi

Iznos

0,00

Projekt je obavezno polje. Molim prihvatite OPĆE UVJETE ONLINE DONACIJA.

* Sva polja su obvezna!

Provjera podataka

Molimo Vas provjerite ispravnost upisanih podataka prije nastavka.

Projekt

Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi

Titula

Ime

Prezime

E-mail

OIB

Ulica

Poštanski broj

Mjesto

Iznos

0,00

Projekt je obavezno polje. Molim prihvatite OPĆE UVJETE ONLINE DONACIJA.

* Sva polja su obvezna!

Provjera podataka

Molimo Vas provjerite ispravnost upisanih podataka prije nastavka.

Projekt

Za bolji život djece u domovima socijalne skrbi

Naziv tvrtke

OIB

E-mail

Ulica

Poštanski broj

Mjesto

Iznos

0,00

Projekt je obavezno polje. Molim prihvatite OPĆE UVJETE ONLINE DONACIJA.

Prijavite se na newsletter i prvi saznajte naše akcije!

Potvrđujem da sam upoznat/a i suglasan/a sa Zaštitom i obradom osobnih podataka

Unošenjem gore navedenih podataka, suglasni ste da PBZ Card iste podatke može obrađivati u svrhe dostave marketinških materijala (newslettera). Svoju privolu za ovu obradu možete u svakom trenutku povući putem za to predviđene poveznice (linka) u svakom pojedinom primjerku newslettera ili slanjem poruke na adresu: info@pbzcard.hr. Napominjemo da će odjava biti aktivna najkasnije unutar sedam radnih dana od zaprimanja.